strikhos@garnvaerk.dk

Vendepinde – to metoder let forklaret

I Artikel den

Vendepinde bruges til formgivning

Tilføj ekstra plads, hvor du har brug for det. Brug vendepinde til forhøjet nakke så blusen ikke falder ned over skuldrene, få bredte over skuldrene, en afrundet bagkant, et forlænget forstykke med plads til barmen eller en god pasform over brystet.


Metode 1: Tyskervending

Til tyske vendepinde (german short rows) bruges ikke en vendemaske. Her vender du bare strikketøjet om og ’trækker i masken, så den får to ben’.

Vending og strik af ’maske med to ben’ er ens fra ret- og vrangside. 

Vending med tyske vendemasker

Strik til den angivne maske

Vend strikketøjet med garnet bag arbejdet.

Tag første maske løs af som vrang med garnet foran 

Læg garnet om på højre side af den flyttede maske (altså til højre for første maske på venstre pind) og træk forsigtigt til masken får ’to ben’.

Strik ’masken med to ben’

Når du når til den trukkede maske med ’to ben’ strikkedes de to ben sammen som hhv 2 ret sammen eller 2 vrang sammen alt efter, hvilken side af arbejdet du er på. 


Metode 2: Wrap and turn

Til vendepinde med ’Wrap and turn’ bruger man en vendemaske, som garnet slås om. Næste gang man kommer til vendemasken skal opslaget strikkes med og det er her, der kan opstå ukønne huller i strikketøjet. 

Vendingerne laves ens om du strikker på ret- eller vrangsiden, men strikning af vendemasken er forskellig.

Vending med wrap and turn metoden

Strik til den angivne maske.

Næste maske er vendemasken. Tag vendemasken løs af som vrang med garnet foran arbejdet og før garnet mellem strikkepindene om på bagsiden. 

Vend strikketøjet. 

Tag første maske løs af som vrang med garnet foran arbejdet. Nu er vendemasken blevet ‘wrappet’

Strik vendemaske på retsiden

Strik til du når vendemasken (den der er ‘wrappet’). Flyt masken med omslaget over på højre pind

Med venstre pind løsnes omslaget, løftes op på pinden og trækkes mod højre over masken.

Flyt maske og ’løsnet omslag’ tilbage på venstre pind. 

Løft omslaget af, vende det og sæt det tilbage på pinden.

Strik 2 ret sammen.

Tag næste maske løs af som ret med garnet bag arbejdet.  

Fortsæt med at strikke

Strik vendemaske på vrangsiden

Strik til du når vendemasken. Tag med højre pind fat i den bagerste del af omslaget (ikke masken) og løft mod dig selv, så det placeres på venstre pind til venstre for vendemasken.  

 Strik 2 vrang sammen. 

Tag næste maske løs af som vrang med garnet foran arbejdet. 


Løft masken af… 

Når der står løft masken af, masken løftes af eller den gode forkortelse MLA, så er det det er vigtigt, hvordan du løfter masken af:

Ret løs af eller løs af som ret betyder du skal strikke ind i masken forfra/fra venstre side og løfte den over på højre pind. Du skal altså stikke ind i den som om den er en maske, der skal strikkes ret. Masken bliver vendt på højre pind. 

Vrang løs af eller løs af som vrang betyder du skal stikke ind i masken fra højre side og løfte den over på højre pind uden at vende den. Du skal altså stikke ind i den som om det er en maske, der skal strikkes vrang. Masken vender rigtigt på højre pind.

Du kan huske forskel ved at du stikker ind i masken på samme måde som du gør når du strikker hhv. en ret eller en vrang. Med mindre andet er angivet skal garnet være bag masken.