Strikkefasthed i rib
Strikkefasthed er super vigtigt at have styr på, for at få et godt resultat når du strikker. Uanset om du er nybegynder eller øvet er det altid en god idé at lave en strikkeprøve, inden du starter. Mange kender deres garn og pinde godt, men strikkeprøven er også et tjek af, om du ‘strikker ligesom designeren’.
Raglan Rib er en lækker ribsweater, som Garnvärk har udgivet i samarbejde med designer Ninette Hartwich. Opskriften finder du her og hos Ninette Hartwich.
En sweater i rib kan være en tand mere drilagtig i strikkefasthed end andet strik. Det er fordi der generelt er mere forskel på vores strikkemåde og stramhed i rib, end når vi strikker glatstrik. Strikkere strikker generelt glatstrik lidt mere ens med hinanden.
Strikkefasthed til Raglan Rib sweater
Strikkefasthed til Raglan Rib sweater skal i rib (2r+2vr) være 28 m x 26 p = 10 x 10 cm. Det betyder der skal være 28 masker på 10 cm i bredden og 26 pinde på 10 cm i højden.
Hvordan måler du strikkefasthed på rib?
Rib er elastisk og derfor er det lidt sværere at måle strikkefastheden. Først og fremmest skal du huske at slå godt med masker op, f.eks. 10 ekstra, så du har en stabil prøve at måle på. Prøven skal være 13-14 cm bred, så du er sikker på at få et sammenligneligt resultat med din færdige bluse.
Opskriften angiver at strikkeprøven skal måles ‘klappet’ og ikke strakt ud. Det skal se sådan her ud når du måler på strikkeprøven, som ikke er strakt ud men kun lagt flad og glattet lidt ud.
I opskriften står også at ribben ‘let strakt’ har en strikkefasthed på 24 m pr. 10 cm i bredden. Det er for at give et mål på, hvordan ribben folder sig ud når blusen er på.
Til slut skal du tjekke om rækkehøjden også passer. Her er der ‘ingen ko på isen’ i forhold til almindelige strikkeprøver for rib trækker sig ikke sammen i højde.
Strik frem-og-tilbage vs. at strikke rundt
De fleste sweatere strikkes på rundpind og Raglan Rib er ingen undtagelse. Når du laver strikkeprøve strikker du frem og tilbage. Husk der kan være en forskel i fht. hvordan det bliver, når du strikker rundt.
Vil du lave en strikkeprøve, der bedre afspejler det endelige resultat, så er der en metode til det. Kimmie Munkholm er kendt for sine instruktive strikkevideoer og hun har selvfølgelig også en om strikkeprøver når man strikker rundt.