strikhos@garnvaerk.dk

Hvad er strikkefasthed?

Hvad er strikkefasthed?
20. april 2020 Nina@Garnvaerk.dk

Strik der passer dig

Strikkefasthed betyder i al sin enkelthed, at du skal vide, hvor mange masker der er på 10 cm i bredden og højden på dit strikketøj. Når strikkefastheden på dit strikkeprojekt er den samme som strikkeopskriften, så er du sikker på at få et resultat, der passer dig.

Hvordan tjekker jeg strikkefastheden?

I en god strikkeopskrift står, hvilken strikkefasthed den er designet til. Det er også angivet om strikkefasthed er i glatstrik eller f.eks. skal tjekkes på et mønster. Der kan også være flere strikkefastheder i en strikkeopskrift, så du både har et mål til ribkanter, mønster og glatstrik.

I strikkeopskriften står f.eks. 19m og 32rk eller 19 m/10 cm i bredden og 32 rk/10 cm i bredten. Det betyder, at målene i opskriften er beregnet efter, at du har 19 masker i 10 cm i bredden og 32 rækker i højden.

For at tjekke om du har den samme strikkefasthed, som opskriften er designet til, skal du lave en strikkeprøve. Find det sted i opskriften, hvor den ønskede strikkefasthed er angivet og slå det antal masker op + 4 ekstra i hver side. Strik til prøven er ca 12 cm høj.

Med et målebånd afmærker du 10 cm på strikkeprøven og tæller maskerne i mellem mærkerne.

 

Hvad hvis strikkeprøven ikke passer?

Er maskeantallet i din strikkeprøve forskelligt fra den strikkefasthed, der er angivet i opskriften skal du starte med at se på 1) hvor stor afvigelsen er og 2) om det er et problem for det du strikker.

Ret på strikkefastheden

Garn, pinde og din strikkestil er med til at bestemme, hvordan din strikkefasthed er. Du kan nemt rette din strikkefasthed, hvis den ligger 1-2 masker fra anbefalinger

  • Har du for få masker på 10 cm (fx 20, hvor der skulle være 22) skal du have plads til flere på 10 cm, så hver maske skal være lidt smallere. Så skal du vælge en strikkepind, der er 0,5 eller 1 mm mindre.
  • Har du for mange masker på 10 cm (fx 20, hvor der skal være 18) skal hver maske være lidt bredere, så det passer med at det rette antal fylder 10 cm. Så skal du vælge en strikkepind, der er 0,5 eller 1 mm tykkere.

Lav en strikkeprøve med den nye pindestørrelse.

Du kan også forsøge dig med forskellige slags strikkepinde. F.eks. laver KnitPro strikkepinde både pindespidser, der er korte og lange. Det kan give en forskel i din strikkefasthed selvom pindene er lige tykke. Om pindene er af træ eller metal giver ofte også en forskel.

Gør det noget hvis strikkefastheden ikke passer?

Har du fx 18 m på 10 cm i bredden på strikkeprøven, men skulle have 20 m, så vil du have 2 masker i ‘overskud’ pr 10 cm i forhold til hvad opskriften siger. Dvs hver gang du strikker 18 m har du strikket 10 cm i bredten – men opskriften siger når du har strikket 20 m har du strikket 10 cm. 1 maske er 10 cm / 18 m = 0,55  cm bred. Så dit strik bliver altså 2* 0,55 cm = 1,1 cm bredere pr. 10 cm eller 6% bredere end planlagt.

Har du 250 m i omkreds på en bluse bliver det til mange cm ekstra. 6% ekstra masker er 15 stk. og med en strikkefasthed på 18 m er det næsten 10 cm mere i omkreds. I en stor sweater, en strikket pude eller et et sjal betyder det mindre – på en bluse med talje betyder det meget.

Det er altså kun nogen gange det er vigtigt at ramme strikkefastheden 100%. Den nemmeste tommelfingerregel for strikkeprøver er at tænkte i procentvis afvigelse. Hvor stor % afviger min strikkeprøve fra opskriftens vejledning? Lige så mange % vil resultatet ændre sig.